Maxical – Ingrasamant Foliar
7.00 lei
Maxical – Ingrasamant Foliar
Îngrăşământ foliar cu
conţinut ridicat de calciu şi fosfor. Este o soluţie de clorură de
calciu ce solubilizează elementele nutritive prezente pe frunze.
Efectul fiziologic al calciului se bazează pe capacitatea ionilor
de calciu de a forma legături sau punţi în interiorul şi între
macromoleculele esenţiale, cum ar fi acizii nucleici sau proteinele.
Aceste legături interioare influenţează structura moleculelor şi
implicit proprietăţile fiziologice ale acestora. De exemplu, fermitatea
pulpei fructelor este dată în mare măsură de existenţa acestor legături
dependente de ionii de calciu. Calciul intervine şi în stabilizarea
structurii enzimelor responsabile de procesele de respiraţie şi de
asemenea, are un rol deosebit în cadrul proceselor de creştere şi
diviziune a celulelor meristematice.
O plantă sau un fruct, ce are carenţă de calciu va avea o
respiraţie mult mai intensă faţă de cazul în care aprovizionarea cu
calciu este optimă şi implicit procesul de îmbătrânire va fi mai rapid,
cu repercusiuni directe asupra perisabilităţii şi rezistenţei la
păstrare.
La pomii fructiferi – atât la seminţoase, cât şi la
sâmburoase, se aplică în perioada creşterii intense a fructelor. Se pot
aplica 4–5 tratamente cu o doză de 6,0–8,0 l/ ha la intervale de 15 zile
între aplicări. În cazul soiurilor sensibile la “bitter-pit” se pot
aplica până la 7 tratamente, la intervale de 15 zile între aplicări. Nu
se va depăşi concentraţia de 2%. Ultimul tratament se administrează
înainte de recoltare cu trei săptămâni.
La legume – în câmp – se vor aplica 4–6 tratamente
cu o doză de 6,0 l/ha la interval de 10–14 zile. Nu se va depăşi
concentraţia de 1,5%.Cantitatea de soluţie recomandată este de 400–600
l/ha la legume în câmp, 1000–1500 l/ha la livezi pe rod
CulturaDozăConcentraţie maximă
Pomi fructiferi6,0–8,0 l/ha2%
Legume6,0 l/ha1,5%
1. Combate fenomenul de „bitter-pit”;
2. Fomulă lichidă, absorbţie mai bună;
3. Aport simultan de calciu și fosfor în formulă echilibrată și stabilă;
4. Datorită aportului de calciu, fructele vor fi uniforme, rezistente la manipulare și păstrare și vor avea o pulpă fermă;
5. Menţine soluţia de stropit în intervalul optim de pH în cazul folosirii unei ape dure;
6. Reducerea pH asigură o aderenţă mai bună.