Ce este pirul? Top 3 categorii de pir

pirul

Pirul este o buruiană care se înmulțește extrem de repede, ceea ce o face una dintre cele mai greu de înlăturat buruieni existente. Este o buruiană perenă care afectează culturile și le scade drastic randamentul. Afectează gazonul, întrucât consumă o mare cantitate de minerale din solul acestuia. Mai mult, pirul poate apărea oriunde. Este specifică culturilor de câmp, luncilor predispuse la inundații și pajiștilor naturale.

Pirul, plantă care germinează până la o adâncime de 5 cm, se găsește în aproape toate tipurile de sol. Preferă solurile compacte și bogate în nutrienți aflate în regiunile calde și secetoase. Aici, pirul plantă germinează pe durata întregului an. Totuși, planta numită pir s-a adaptat foarte bine și la zonele temperate, unde germinează de la debutul primăverii și până la începutul verii.

Semințele pirului sunt rezistente și au o perioadă foarte lungă de viață, care poate ajunge chiar la câteva zeci de ani. Această specie de buruiană este una perenă monocotiledonată și iubește căldura. Rădăcina pirului este fasciculată, rizomii subterani sunt albi, lungi și ramificați, iar tulpinile noduroase și inflorescența pirului seamănă cu acelea ale unui spic.

Tipuri de pir

Pirul plantă se regăsește în două varietăți: pir târâtor și pir gros. Ambele specii de pir sunt buruieni foarte rezistente, care produc pagube mari culturilor. Fiecare dintre cele două varietăți de pir sunt caracterizate de anumite particularități. Pentru combaterea pirului, este esențial să poți recunoaște varietatea și să iei măsurile potrivite.

Pir târâtor

Pirul târâtor are frunzele cu o lățime care atinge până la 5 mm la maturitate, au teaca netedă, sunt ușor rulate și au nervuri vizibile. Teaca are urechiușe gulerate, iar apendicele care leagă teaca de nimb este scurt și țepos și prezintă mici neregularități. La specia de pir târâtor, paiul are o înălțime de 20 până la 100 cm, este tubular, cu o suprafață netedă, aproape lucioasă și crește drept.

În general, pirul târâtor înflorește vara. Totuși, în unele situații, acesta poate înflori și la începutul toamnei. Floarea sa este formată din spice de dimensiuni reduse, dispuse pe două rânduri de-a lungul axului central. Se pot afla până la opt flori pe un rahis. Florile au bractee sterile, îngroșate în partea inferioară.

Pir gros

În cazul speciei de pir gros, rădăcinile sun adventive și au lăstari care pornesc de la nivelul nodurilor înspre laterale. Astfel, acestea permit o înmulțire rapidă, care provoacă pagube mari în culturile unde crește acest soi de pir. Tocmai datorită rădăcinilor această buruiană este extrem de greu de combătut.

Limbul frunzei de pir gros este scurt, iar teaca este acoperită de peri. Perii se găsesc și între limb și teacă și înlocuiesc ligula. Paiul pirului gros este subțire și crește până la o înălțime de 30 cm atunci când planta înflorește.

Inflorescențele au formă de spic și apar vara, precum și la începutul toamnei, în zonele temperate. Acestea sunt dispuse de o parte și de alta a paiului. Dintr-o tulpină pot crește maxim șapte flori, iar acestea au la bază bractee sterilă și glume inferioare rotunjite, având o nuanță discretă de violet. Carena pirului gros este acoperită cu peri mici. În

Ce culturi sunt afectate de pir?

Printre culturile cele mai afectate de pir se numără cele de cereale păioase, cum ar fi grâul, dar și culturile de porumb. De asemenea, pirul poate să apară și în grădini, fie că este vorba despre culturi de leguminoase, cartofi, viță de vie sau căpșuni. În plus, și gazonul este afectat de pir, precum și pășunile naturale și luncile predispuse la inundații.

Top 3 erbicide pentru pir recomandate de Plantmaster

Pentru combaterea pirului se pot folosi anumite tipuri de erbicid. Plantmaster îți recomandă trei tipuri de erbicid pentru pir, pentru a-ți salva culturile de la pagube însemnate produse de pirul plantă.

1. Erbicid Equip

Erbicidul Equip este un erbicid cu un efect extrem de rapid, care este preluat rapid de pe buruieni în două ore de la tratament. Substanța sa activă este foramsulfuron și izoxadifen etil (agent de protecție). Erbicidul Equip prezintă sistemie completă. Chiar dacă vin precipitațiile la scurt timp după aplicarea erbicidului Equip, acestea nu afectează acțiunea erbicidului. După aplicare, plantațiile de creștere sunt îndepărtate după 1-3 zile, înghețarea sau inrolarea frunzelor are loc după 4-10 zile, iar necrozarea progresivă a ultimelor are loc după 7-20 de zile, după care planta moare.

Acest erbicid se aplică postemergent și este utilizat pentru combaterea buruienilor monocotile și dicotile anuale. Pentru combaterea pirului, se aplică tratamentul Equip (2,5 l/ha) atunci când pirul are o înălțime de până la 10 cm și infestările cu pir sunt moderate.

2. Erbicid Total Glypho

Erbicidul Total Glypho este un erbicid sistemic total, destinat pentru combaterea postemergentă a buruienilor monocotiledonate și decotiledonate anuale și perene. Este un erbicid pe bază de glifosat, ideal pentru combaterea buruienilor cu frunza îngustă și a celor cu frunza lată, atât anuale, cât și perene. Acest erbicid se aplică pe buruienile deja răsărite.

Primele efecte ale sale apar la aproximativ 24 de ore de la aplicare. În funcție de specie, buruienile se usucă complet în termen de până la trei săptămâni de la aplicarea acestui erbicid total.

3. Erbicid total Roundup Classic Pro

Erbicidul total Roundup Classic Pro este un erbicid total care controlează perfect toate speciile de buruieni anuale și perene. Este un erbicid pentru floarea-soarelui, vii și livezi, precum și silvicultură și exploatațiile piscicole. Pentru combaterea pirului, doza recomandată este de 3-4 l/ha.

Concluzie

În concluzie, pirul este o plantă perenă care face parte din grupa celor mai greu de combătut buruieni. Deși preferă regiunile calde, s-a adaptat foarte bine și la regiunile temperate. Afectează culturi precum păioase, porumb, viță de vie, leguminoase, cartofi, căpșuni, dar și gazonul, pășunile naturale și chiar luncile predispuse la inundații. Odată apărut, produce pagube serioase culturilor.

Deși este o buruiană greu de combătut, aceasta poate fi eliminată din cultura ta, cu ajutorul erbicidelor potrivite. Printre cele mai eficiente erbicide recomandate pentru combaterea pirului se numără Erbicidul Equip, Erbicidul Total Glypho și Erbicidul Total Roundup Classic Pro. Este recomandat să te asiguri că urmezi întocmai instrucțiunile erbicidului ales, pentru a avea rezultatul dorit și a elimina complet pirul din culturile tale.

Erbicid.ro
Logo
Crează un cont nou
Compară produsele
  • Total (0)
Compară
0
Shopping cart