Fie ca doresti sa erbicidezi locul inainte sau dupa terminarea unei culturi, sau doresti curatarea de buruieni a curtii pentru semanarea gazonului, erbicidul de care ai nevoie, indiferent de denumirea comerciala, are continut de substanta activa glifosat, in doza de 360 de grame per litru, sub forma de sare de izopropil amina.
Pe langa varianta pe baza de glifosat (varianta relativ controversata in literatura de specialitate), pe site-ul Erbicid.ro mai poti gasi si erbicid total acceptat in agricultura ecologica.
Toate erbicidele neselective, destinate combaterii tuturor buruienilor, indiferent daca sunt bazate pe glifosat sau nu, au intrat in limbajul de specialitate sub denumirea de erbicid total.
Ca fapt de cultura generala, detinatorul brevetului pentru erbicidul total, pe baza de glifosat este compania Monsanto, iar primul erbicid total de acest fel a fost RoundUp, lansat in 1974.
Ulterior, vanzand patentul si altor companii, au aparut produse care fac acelasi lucru (fapt logic dat fiind faptul ca au aceeasi substanta activa) din care putem mentiona erbicidele totale ca: Taifun, Agil 100, Amino Erbicid, Basagran Forte, Dicopur Top, Crew Ace.
La Erbicid.ro, gasiti disponibil, in functie de sezon – Taifun si Roundup.
Cum folosesc un erbicid total?
Se foloseste atat de catre utilizatorii profesionisti, cat si de utilizatorii casnici. Din aria lui de aplicabilitate, mentionam:
- combaterea buruienilor la infiintarea sau desfiintarea culturilor agricole;
- combaterea buruienilor in livezi si plantatii de vita de vie (fara aplicarea pe frunzele pomilor sau vitei de vie);
- combaterea buruienilor pentru terenuri ce urmeaza a fi construite, combaterea buruienilor din terasamentele de cale ferata;
- combaterea buruienilor in zonele urmane, ce sunt in curs de amenajare peisagistica;
- combaterea buruienilor din curti; desfiintarea peluzelor;
- combaterea buruienilor din parcari si dintre pavelele cu gauri;
- combaterea buruienilor in cimitir;
La intrebarea cum folosesc acest produs va trebui sa tinem cont, initial, de echipamentul cu care aplicam. In mod normal, in omologare, pe toate flacoanele, vom gasi ca recomandare 3-4 litri/hectar, dizolvat in 250-350 litrii de apa, la aplicarea cu instalatia de stropit tractata de tractor.
Aplicare
Pe suprafete mici, produsul se aplica cu Vermorelul (pulverizatorul) sau Atomizorul.
Asadar vom aplica erbicidele totale in urmatoarele doze:
Aplicare cu instalatie tractata (MET, Sprayere mari) – in cazul exploatatiilor agricole, respectand dozele de 3-4 litri pe hectar;
Aplicare cu Pompa de spate (Vermore / Atomizor) – in cazul suprafetelor mici, cu o doza maxima de glifosat de 200 – 250 ml/10 litri apa
Foarte important de stiut este ca erbicidul total este absorbit de planta prin frunze, deci nu este buna taierea de la baza a buruienilor si aplicarea ulterioara cu erbicid total, ci aplicarea atunci cand buruiana are frunze si este in stadiul de crestere.
De asemenea, acest produs nu are remanenta in sol, si nici nu patrunde acolo foarte adanc (in literatura de specialitate sunt insa polemici pe tema remanentei glifosatului in sol; tot ce e clar pana acum este ca el nu lucreaza ca un erbicid preemergent, adica nu afecteaza semintele de buruieni negerminate, aflate in sol la momentul aplicarii) . Astfel, daca in sol exista o samanta de buruiana in proces de germinare, atunci aceea nu va fi afectata de aplicare.
Referitor la doza de aplicare pe suprafete mici, cand folosim Vermorelu, vom dilua, in functie de specificul buruienilor pe care dorim sa le exterminam o cantitate de 100 – 250 mililitrii, in 10 litri de apa, si vom stropi plantele pe toata suprafata verde, de sus pana jos daca sunt inalte. Doza de 100 de mililitri o vom folosi in caz de infestare redusa cu buruieni si aplicari de intretinere. Doza de 250 o vom folosi in cazul infestarilor puternice.
E greu de estimat la aplicarea cu vermorelul suprafata tratata cu o doza de 10 litri de solutie diluata, datorita faptului ca nu se poate asigura o uniformitate a aplicarii ca in cazul aplicarii cu instalatiile de stropit tractate. Cu vermorelul, si la o persoana experimentata, exista riscul aplicarii intr-un loc de mai multe ori, iar in altul de o singura data sau, poate chiar niciodata.
Dupa aplicare, produsul intra in plante si incepe sa isi faca treaba, oprindu-le cresterea. Primele rezultate se vad in aproximativ 5-7 zile, cand plantele isi opresc cresterea si se inrosesc. Ulterior intervine moartea acestora (in maxim 14 zile).
Intrebari legate de aplicarea cu erbicid total
-
O aplicare imi garanteaza un loc lipsit de buruieni un termen indelungat?
Produsul este foarte bun si eficient. Aplicarea va curata buruienile existente si rasarite. Rezerva de samanta in sol este foarte bogata si, datorita faptului ca acest produs nu patrunde in sol, aceasta nu este deloc afectata (pentru erbicide care sa afecteze samanta va trebui sa folosim erbicide preemergente).
Astfel, cu o aplicare a unui erbicid total pe baza de glifosat, vom reduce populatia de buruieni, insa tot va fi nevoie de aplicari periodice, de intretinere, in cazul in care dorim un loc curat de buruieni.
-
Exista selectivitate la erbicidul total? Pot salva florile sau alte plante decorative spre exemplu?
Acesta distruge toate tipurile de plante. Asfel, aplicat intr-o zona unde avem legume, sau flori, daca produsul intra in contact cu frunza acestora, le va distruge si pe acestea.
Erbicidele totale pe baza de glifosat sunt omologate a se folosi in livezi si plantatii de vita de vie, dar cu feririea aplicarii directe pe frunza pomului sau a vitei de vie.
-
Cat de daunator este un astfel de erbicid?
In cazul aplicarii vom tine cont de toate indicatiile trecute pe eticheta si vom urmari evitarea contactului cu pielea, ochii, fata etc.
Produsul este incadrat ca fiind daunator pentru organismele acvatice. Animalele de companie nu vor fi afectate de aplicarea produsului in gospodarii.